Ti-a expirat asigurarea? Nici o problema!! Contacteaza-ne si in cel mai scurt timp un consultant ti-o va aduce acasa!
Usor! Simplu! Rapid! Contact: 0745588431. Doar in judetul Timis.
"asigurari RCA Timisoara, asigurari medicale de calatorie Timisoara, RCA ieftin Timisoara, asigurari obligatorii de locuinte, cele mai ieftine asigurari, livrare la domiciliu rapid"

joi, 2 decembrie 2010

Bonus - malus

Sistemul bonus/malus
Începând cu 1 ianuarie 2010, societățile de asigurare vor aplica sistemul bonus-malus la tarifele pe care le-au stabilit, notificat Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor și publicat pe site-urile proprii, așa cum acesta este reglementat prin Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, aprobate prin Ordinul preşedintelui CSA nr.21/2009.
Primele calculate pentru poliţele RCA emise de la 1 ianuarie 2010 vor depinde de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul persoană fizică într-o perioadă de referinţă. Aceasta înseamnă că un asigurat care nu a produs daune în 2009 și încheie o poliță pentru o perioadă de un an va obține, datorită sistemului bonus-malus, o reducere cu 10% a tarifului afișat de asigurător. Întrucât normele CSA reglementează existența a 14 clase de bonus, rezultă că, dacă timp de şapte ani un asigurat nu a produs daune care sa fie despăgubite în baza poliţei RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%.
Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoană fizică sunt luate în calcul evenimentele pentru care a fost plătită cel puțin o daună în perioada de referință, în temeiul poliței de RCA deținută de acesta. Într-o astfel de situație, malus-ul se aplică indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum și indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal întocmit de poliție sau prin constatare amiabilă de accident).
Clauza de malus (majorarea primei) se aplică în funcție de numărul de daune produse și plătite, putând ajunge până la 200%.
Normele puse în aplicare prin Ordinul CSA nr.21/2009 prevăd faptul că, în situația în care un asigurat deține mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplică distinct pentru fiecare vehicul. De asemenea, în cazul înstrăinării/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobândit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu