Asigurarea RCA este o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele
materiale și/sau decesul ori vătămările corporale suferite.
Persoana vinovată de producerea accidentului nu poate beneficia de despăgubiri pentru vehiculul său în baza propriei poliţe de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul pot fi despăgubite în baza unei poliţe de asigurare facultativă de avarii şi furt tip CASCO.
Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importantă, și în același timp obligatorie, chiar și în cazul în care proprietarul unui vehicul are deja încheiată o asigurare tip CASCO.
De ce este obligatoriu?
Toți proprietarii de vehicule, persoane fizice ori juridice, trebuie obligatoriu să încheie o asigurare RCA și să plătească prima de asigurare aferentă.
Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba.În acest fel, asigurarea de răspundere civilă auto este în interesul terțului păgubit, dar și în interesul celui care a produs paguba. Trebuie remarcat că s-ar putea întâmpla ca, doar dintr-o mica neatenție, un conducător auto să producă celui pe care l-a accidentat pagube evaluate la o sumă considerabilă, sumă care i-ar afecta bugetul.Emiterea politelor de asigurare RCA se face în sistem electronic
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a hotărât ca, începând cu 1 ianuarie 2010, emiterea polițelor de asigurare RCA să se facă în sistem electronic. Potrivit normelor, emiterea electronică este definită ca fiind subscrierea poliței RCA simultan cu înregistrarea și stocarea instantanee în sistemul informatic al asigurătorului a datelor cuprinse în poliță. Aceasta înseamnă că asigurătorul va prelua datele necesare a fi înscrise în poliță direct în sistemul informatic și va elibera polița asiguratului din sistemul informatic. La fel ca și până în prezent, asigurătorul va tipări poliţa pe hârtie jumătate alba jumătate verde si va înmâna totodată asiguratului și vigneta pe care acesta din urmă are obligația să o aplice pe parbriz. În acest fel, se așteaptă ca erorile umane de completare a polițelor RCA să se diminueze, ceea ce va avea ca efect și creșterea acurateței bazei de date CEDAM, aplicarea cu facilitate a sistemului bonus-malus (chiar si in cazul in care asiguratul migreaza de la o companie de asigurari la alta), eliminarea escrocheriilor din domeniul RCA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu